Άνδρες +302103611803, +302108234634 Γυναίκες +302103219290 ,+302103215813
Άνδρες +302103611803, +302108234634 Γυναίκες +302103219290 ,+302103215813
Αλκοόλ
Πώς μπορώ να πάρω βοήθεια για την εξάρτηση από αλκοόλ;
Ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ή και μέλη της οικογένειας του μπορούν να καλέσουν στο συμβουλευτικό σταθμό της Μονάδας Απεξάρτησης από το Αλκοόλ στα τηλέφωνα 2103304177, 2103304178.
Συμπεριφορικές Εξαρτήσεις
Στο 18 Άνω μπορώ να πάρω βοήθεια για εξάρτηση από τον Τζόγο και το Διαδίκτυο;
Ναι, στο 18 Άνω λειτουργεί το Τμήμα Νέων Εξαρτήσεων (ανοικτής παρακολούθησης) όπου μπορεί κάποιος να απευθυνθεί καλώντας στα τηλ.: 2106448003, 2106448980.
Έχω πρόβλημα με το βάρος μου. Έχω διαταραχή πρόσληψης τροφής. Πως μπορώ να πάρω βοήθεια;
Μπορείτε να καλέσετε στο Τμήμα Νέων Εξαρτήσεων στο τηλ. 2106448003, 210644898.
Τμήμα Εφήβων Νέων
Πόσο διαρκεί το πρόγραμμα;
Η θεραπευτική παρέμβαση είναι χρονικά εξατομικευμένη. Ωστόσο κατά μέσον όρο διαρκεί περίπου ένα έτος.
Πώς μπορώ να μπω στο πρόγραμμα;
Το αίτημα για βοήθεια μπορεί να γίνει τηλεφωνικά στο 2103638833. Η διαδικασία ένταξης περιλαμβάνει κάποιες προκαταρκτικές συνεντεύξεις που σαν σκοπό έχουν να αξιολογηθεί το αίτημα και η γενικότερη ψυχοσωματική κατάσταση του νέου και περιλαμβάνει και ψυχιατρική φροντίδα.
Είναι το πρόγραμμα αυτό για εμένα αν πίνω μόνο αλκοόλ;
Εξαιρούνται οι έφηβοι /νέοι που καταναλώνουν αποκλειστικά αλκοόλ.
Μπορεί κανείς να μπει στο πρόγραμμα παρά τη θέληση του;
Κάθε έφηβος ή νέος που απευθύνεται στο Τμήμα Εφήβων και Νέων εντάσσεται εθελοντικά στο θεραπευτικό πλαίσιο.
Μέχρι ποια ηλικία δέχεστε στο πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα δέχεται εφήβους και νεαρούς ενήλικες έως 22 ετών που έχουν εμπλακεί σε συμπεριφορές χρήσης παράνομων ή και νόμιμων ουσιών και οι οποίοι συχνά εμφανίζουν ήδη σωματική και ψυχική εξάρτηση.
Ποιος είναι ο σκοπός του προγράμματος;
Ο σκοπός είναι να δοθεί στους εφήβους και νέους χώρος και χρόνος να μιλήσουν για το πώς αισθάνονται και να σκεφθούν πάνω στα ζητήματα της χρήσης. Επιπλέον, αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους γονείς ή /και άλλους ανθρώπους του περιβάλλοντος να διαχειριστούν τις δυσκολίες που προκύπτουν στις σχέσεις και στην επικοινωνία με τους εφήβους και νέους.
Πώς παρεμβαίνουμε;
Το βασικό μοντέλο απεξάρτησης βασίζεται κυρίως στη ψυχοθεραπεία, ατομική και ομαδική αλλά και στην επεξεργασία της σχέσης με το σώμα σε παράλληλες ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες ή θεραπευτικές παρεμβάσεις μέσω τέχνης
Ποια είναι η θεραπευτική ομάδα στο Τ.Ε.Ν;
Το προσωπικό της Μονάδας απαρτίζεται από Ψυχολόγους-Ψυχοθεραπευτές, Κλινικούς Κοινωνικούς Λειτουργούς, Κοινωνιολόγο, Γυμναστή και Ειδικούς Θεραπευτές
Ποιες είναι οι ώρες παρακολούθησης του καθημερινού προγράμματος και πού πραγματοποιείται;
Το ημερήσιο θεραπευτικό πρόγραμμα λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή στο Κέντρο Ημέρας.Απαιτείται καθημερινά η παρουσία του θεραπευόμενου από τις 10.30π.μ έως τις 3.30μ.μ και η υποχρεωτική συμμετοχή τους στο σύνολο των θεραπευτικών διαδικασιών του προγράμματος.
Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας του ειδικά διαμορφωμένου προγράμματος για μαθητές και πού πραγματοποιείται;
Το πρόγραμμα μαθητών λειτουργεί 2 απογεύματα την εβδομάδα στο Κέντρο Ημέρας. Οι μαθητές υποχρεούνται να δεσμευτούν σε μια ατομική παρακολούθηση από Ψυχολόγο με συχνότητα 1/εβδομάδα παράλληλα με την υποχρεωτική συμμετοχή τους σε μια ομαδική θεραπευτική διαδικασία (1/εβδομάδα) καθώς και εβδομαδιαίο τοξικολογικό έλεγχο.
Υπάρχει συνεργασία με την οικογένεια;
Η συνεργασία με του γονείς των εφήβων/νεαρών που εντάσσονται στο πρόγραμμα κρίνεται απαραίτητη. Όπου αυτό αξιολογηθεί ότι δεν είναι εφικτό μπορεί να υπάρξει συνεργασία με άλλα πρόσωπα του ευρύτερου οικογενειακού ή κοινωνικού περιβάλλοντος.
Μπορεί να με παρακολουθεί ο ψυχίατρος του προγράμματος αλλά να μην είμαι στο πρόγραμμα;
Ο Ψυχίατρος του προγράμματος δεν αναλαμβάνει την παρακολούθηση θεραπευόμενων που δεν είναι ενταγμένοι στο θεραπευτικό πρόγραμμα.
Πρόγραμμα Ενήλικων Ανδρών, Γυναικών, Μητέρων
Πόσο διαρκεί το πρόγραμμα;
Η παρακολούθηση του κλειστού προγράμματος (εσωτερικής διαμονής) διαρκεί συνολικά 2 χρόνια. Περιλαμβάνει 3 θεραπευτικές φάσεις: α.εμψύχωση-ευαισθητοποίηση (ανοιχτής παρακολούθησης), β.ψυχολογική απεξάρτηση (εσωτερικής διαμονής), γ.κοινωνική επανένταξη (ανοιχτής παρακολούθησης).
Το ανοιχτό πρόγραμμα περιλαμβάνει ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία και διαρκεί 2 χρόνια.
Μπορώ να ενταχθώ απευθείας στην Κλειστή Φάση του Προγράμματος;
Η διαδικασία ένταξης στην κλειστή φάση περιλαμβάνει μια προετοιμασία περίπου 2 μηνών.
Πόσο διαρκεί η Κλειστή Φάση Ψυχολογικής Απεξάρτησης;
Η κλειστή φάση του προγράμματος διαρκεί περίπου 6-8 μήνες.
Είμαι εξαρτημένη μητέρα/έγκυος. Μπορώ να ενταχθώ στο Πρόγραμμα;
Υπάρχει πρόγραμμα για εξαρτημένες γυναίκες και για μητέρες με τα παιδιά τους. Θα απευθυνθείτε στον συμβουλευτικό σταθμό γυναικών στα εξής τηλέφωνα: 2103219290, 2103215990.
Δικαστικές Εκκρεμότητες-Νομικά Θέματα
Έχω δικαστικές εκκρεμότητες. Τι πρέπει να κάνω;
Η αναζήτηση δικηγόρου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα νομικής υποστήριξης από το πρόγραμμα. Στα πλαίσια παρακολούθησης του προγράμματος δύναται η χορήγηση βεβαιώσεων για δικαστική χρήση.
Δικαιούμαι αναβολή για τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις αν ενταχθώ στο Πρόγραμμα;
Η διαδικασία αναβολής από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις δύναται να δοθεί αν κάποιος παρακολουθεί πρόγραμμα απεξάρτησης.
Τμήμα Οικογένειας 18 Άνω
Είμαι η μητέρα/πατέρας/σύντροφος/αδελφός. Πως μπορώ να βοηθήσω;
Ανεξάρτητα από το εάν ο εξαρτημένος βρίσκεται σε θεραπεία ή όχι, το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να βοηθηθεί και να βοηθήσει τον εξαρτημένο απευθυνόμενος στο τμήμα οικογένειας.
Ο γιος μου/ ο άντρας μου δεν έρχεται στο πρόγραμμα, εγώ μπορώ να έρθω στο τμήμα οικογένειας;
Βεβαίως μπορείτε. Η παρουσία σας στο τμήμα οικογένειας είναι προσωπική σας πρωτοβουλία ανεξάρτητα από τη δική του παρουσία. Έχει διαπιστωθεί ερευνητικά και κλινικά πως όταν οι γονείς, οι σύντροφοι, οι δικοί του άνθρωποι γενικότερα ζητούν επαγγελματική βοήθεια τότε και ο ίδιος επηρεάζεται και κινητοποιείται. Πρώτα και κυρίως θα βοηθήσετε τον εαυτό σας και την υπόλοιπη οικογένεια σας για να διαχειριστείτε μαζί με κοινή στάση τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζετε, αυτό που εσείς περνάτε και να έρθει και ο ίδιος αντιμέτωπος με τις συνέπειες της εξάρτησης.
Ο άνθρωπος μου είναι εξαρτημένος και μου λένε οι συγγενείς μου να τον αφήσω να πιάσει πάτο, τι να κάνω;
Ο ίδιος ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης μπορεί να μην αναγνωρίζει το πρόβλημα του εξαιτίας της εξάρτησης ή να λέει ότι το ελέγχει. Οι αντιπαραθέσεις ή να αφήσουμε κάποιον να χειροτερέψει δεν έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες. Τα ψέματα, οι παραβατικές και οι επικίνδυνες συμπεριφορές που εκθέτουν τον ίδιο και εσάς μπορεί να διαρκούν πολύ καιρό και να έχουν συσσωρευτεί τα προβλήματα, να έχει ξεφύγει η κατάσταση. Μπορεί να έχετε φτάσει στο σημείο να λέτε δεν πάει άλλο και την ίδια στιγμή να λέτε τι άλλο πρέπει να κάνω, και να έχετε μπερδευτεί. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε όλες οι λύσεις είναι ίδιες για όλους, είτε πρόκειται για εμάς είτε για τον ίδιο. Ζητώντας επαγγελματική βοήθεια θα μπορέσετε να προσανατολιστείτε πως σας ταιριάζει να συμπεριφερθείτε στο εδώ και τώρα ανάλογα και με τη φάση όπου βρίσκεται ο δικός σας άνθρωπος.
Συχνές Ερωτήσεις
Πόσο κοστίζει το πρόγραμμα;
Οι υπηρεσίες του προγράμματος και όλων των ειδικών προγραμμάτων για εξαρτημένους/νες και για τα μέλη της οικογένειας τους, σε όλες τις θεραπευτικές φάσεις,είναι δωρεάν.
Κλειστό ή Ανοιχτό Πρόγραμμα? Πώς θα επιλέξω;
Η επιλογή γίνεται σε συνεργασία με το θεραπευτή του συμβουλευτικού σταθμού με στόχο την καλύτερη θεραπευτική επιλογή βασισμένη και σε επιστημονικά κριτήρια.
Ποια είναι η διαδικασία ένταξης στο Πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα είναι εθελοντικό. Ο ενδιαφερόμενος καλεί στα τηλέφωνα ενός συμβουλευτικού σταθμού, καταγράφεται το αίτημα του και στη συνέχεια προγραμματίζεται το πρώτο ραντεβού.
Υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση για τα ανήλικα εξαρτημένα άτομα;
Οι εξαρτημένοι έως 22 ετών απευθύνονται στο τμήμα εφήβων νέων του 18 Άνω.
Είμαι σε Πρόγραμμα Υποκατάστασης. Μπορώ να ενταχθώ και στο 18 Άνω;
Δεν μπορεί να ενταχθεί κάποιος στο 18 άνω ενώ παρακολουθεί παράλληλα κάποιο άλλο πρόγραμμα.
Μένω στην επαρχία. Υπάρχει ξενώνας για την προετοιμασία (1η θεραπευτική φάση) ένταξης σε τμήμα εσωτερικής διαμονής;
Το 18 Άνω δεν διαθέτει ξενώνα για την προετοιμασία ένταξης στο πρόγραμμα. Υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με δομές φιλοξενίας άλλων φορέων.
Υπάρχει Πρόγραμμα 18 Άνω στις Φυλακές;
Λειτουργούν ομάδες ευαισθητοποίησης στις φυλακές Κορυδαλλού (Δικαστικές, Γυναικείες, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κρατουμένων) με στόχο την ενίσχυση του κινήτρου για θεραπεία και την ένταξη του χρήστη στο 18 Άνω μετά την αποφυλάκισή του.
Είμαι σε φαρμακευτική αγωγή λόγω ψυχικής νόσου,θα μπορέσω να συνεχίσω την αγωγή μου αν ενταχθώ στο 18 Άνω? Θα μπορώ να έχω ψυχιατρική παρακολούθηση;
Υπάρχει ψυχιατρική υποστήριξη από ψυχιάτρους της μονάδας καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας σε όλους όσους απευθύνονται σε αυτή.
Πού και πώς μπορώ να κάνω αίτημα για την ένταξή μου στο θεραπευτικό Πρόγραμμα;
Ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καλέσει στους συμβουλευτικούς σταθμούς του προγράμματος στα εξής τηλέφωνα α). Πατησίων 2108234634, 210823470, β). Ασκληπιού 2103611803, 2103614242. γ). Γυναικών και Μητέρων 2103219590.
Είμαι η μητέρα/πατέρας/σύντροφος/αδελφός. Μπορώ να ζητήσω ραντεβού στη θέση του εξαρτημένου μέλος της οικογένειας μου;
Μόνο ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κλείσει ραντεβού στον Συμβουλευτικό Σταθμό.
Πως μπορώ να ενταχθώ στο Τμήμα Σωματικής Αποτοξίνωσης της Αθήνας;
Το αίτημα γίνεται τηλεφωνικά στο Κέντρο Υποδοχής της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης (Detox) στο τηλέφωνο 2106454975.