Άνδρες +302103611803, +302108234634 Γυναίκες +302103219290 ,+302103215813
Άνδρες +302103611803, +302108234634 Γυναίκες +302103219290 ,+302103215813
Tμήμα Εφήβων και Νέων
Λίγα λόγια για την ιστορία του Τμήματος Εφήβων και Νέων
ToTμήμα Εφήβων και Νέων (Τ.Ε.Ν ) είναι δομή του δημόσιου τομέα που παρέχει υπηρεσίες σε εφήβους και νέους χρήστες τοξικών ουσιών, στις οικογένειες τους και σε ανθρώπους του περιβάλλοντος τους. Απευθύνεται σε εφήβους και νέους έως 22 ετών, οι οποίοι κάνουν χρήση τοξικών ουσιών για να μεταβάλλουν τη ψυχική τους διάθεση. Ο χώρος που καταλαμβάνουν οι ουσίες στη ζωή τους είναι κάποιες φορές ακαθόριστος και η εξάρτηση συχνά δεν έχει εγκατασταθεί. Ο ψυχισμός τους είναι υπό διαμόρφωση. Βρίσκονται τις περισσότερες φορές στην έναρξη της κοινωνικής τους ζωής και η αποκοπή τους αντενδείκνυται. Έτσι προέκυψε η ιδέα μιας υπηρεσίας εξειδικευμένης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Ανήκει στη Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.
Το Τ.Ε.Ν ιδρύθηκε το 1993 σαν κέντρο υποδοχής και θεραπείας εφήβων και νέων χρηστών ουσιών με οικογενειακό (ή άλλο) περιβάλλον που να μπορεί να τους συνοδεύει στη θεραπευτική διαδικασία. Έκτοτε πραγματοποιεί ένα θεραπευτικό πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης με σκοπό την κατανόηση των αιτιών και του ρόλου της χρήσης ή της κατάχρησης ουσιών στη ζωή τους , με κύριο θεραπευτικό εργαλείο τη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θεραπευτική διαδικασία αποτελεί η εκούσια συμμετοχή των εφήβων νέων. Στην πορεία των χρόνων που μεσολάβησαν από το 1993 έως σήμερα το πλαίσιο και η δομή του θεραπευτικού προγράμματος σταδιακά διαμορφώθηκαν και εξελίχθηκαν σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά των προσερχόμενων εφήβων-νέων χρηστών ακολουθώντας τη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία.
Θεωρητική Κατεύθυνση
Με άξονα την εφηβεία και με μια ψυχοδυναμική προσέγγιση των ζητημάτων που εγείρονται γύρω από την κλινική πρακτική, προωθείται ο διάλογος διαφορετικών θεωρητικών προσεγγίσεων των εξαρτητικών διαδικασιών στο επίπεδο του ατόμου, της οικογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος.
Θεραπευτικό Πρόγραμμα
Συμβουλευτικός Σταθμός Εφήβων
Κέντρο Ημέρας
Βασικοί άξονες της θεραπευτικής διαδικασίας
Ομάδα Ψυχοθεραπείας
Η Ψυχοθεραπεία και η Τέχνη, στη διαλεκτική τους σχέση, δημιουργούν έναν αστερισμό ομάδων, κινητοποιώντας τις διαδικασίες της συμβολοποίησης, της και της κοινωνικής ατομικότητας. Η ομαδική ψυχοθεραπεία πραγματοποιείται 2 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ψυχολογικής απεξάρτησης. Ο θεραπευόμενος εντάσσεται στην ομάδα στο ξεκίνημα της παρακολούθησης του ημερήσιου προγράμματος στο Κέντρο Ημέρας και παραμένει μέχρι και την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ατομικός Θεραπευτής
Η σχέση με τον ατομικό θεραπευτή αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας. Από την υποδοχή του αιτήματος μέχρι και τη ολοκλήρωση του follow-up ο θεραπευόμενος παρακολουθείται σταθερά με εβδομαδιαίες ατομικές συνεδρίες από Ψυχολόγο- Ψυχοθεραπευτή που είναι σταθερό μέλος της διεπιστημονικής θεραπευτικής ομάδας του Τμήματος.
Λίγα λόγια για τις επιμέρους θεραπευτικές διαδικασίες του προγράμματος
Ομάδα Εικαστικών
Το διαρκές ψάξιμο της αισθητικής στην καθημερινότητα της τέχνης οδηγεί τον έφηβο νέο σε νέους δρόμους. Σκοπός της ομάδας είναι να ερεθίσει, να προβληματίσει και να διακινήσει συναισθήματα. Η ομάδα τέχνης φέρνει τους θεραπευόμενους σε επαφή με την Παγκόσμια Τέχνη τόσο της αρχαιότητας όσο και τη σύγχρονη. Οι θεραπευόμενοι καλούνται να δημιουργήσουν τα δικά τους εικαστικά έργα εκφράζοντας τον εαυτό τους. Η επαφή με τα χρώματα, όσο και η διαδικασία της δημιουργίας, τους βοηθούν στην περαιτέρω ανακάλυψη του εαυτού τους και των κινήτρων τους πράγμα που συνδράμει στη θεραπεία τους.
Ομάδα Δραματοθεραπείας
To θεατρικό παιχνίδι αποτελεί μέσο απελευθέρωσης της φαντασίας καθώς και μέσο κοινωνικοποίησης. Πρόκειται για μια δημιουργική διαδικασία επικοινωνίας, εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού. Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού οι θεραπευόμενοι απελευθερώνουν τη φαντασίας τους, ενεργοποιούν τα εκφραστικά τους μέσα και επικοινωνούν τα συναισθήματα τους. Οι αυτοσχεδιασμοί καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και ενισχύουν την ευρηματικότητα τους. Η δραματοθεραπεία στο Κέντρο Ημέρας χρησιμοποιεί την τέχνη, τα μέσα και τη μεταφορά ως πρωταρχικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ του θεραπευόμενου και του θεραπευτή και εμπλέκει στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία το σώμα, το παιχνίδι, τις αισθήσεις , τα σύμβολα καθώς και διάφορες μορφές τέχνης, όπως το παραμύθι, η ζωγραφική, η ποίηση, η φωτογραφία, το θέατρο. Στόχος είναι να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και τον αυθορμητισμό. Μέσω της δραματικής προβολής εξωτερικεύονται οι εσωτερικές συγκρούσεις με τη χρήση των θεατρικών αναπαραστάσεων, το παίξιμο ρόλων και τον αυτοσχεδιασμό. Όπως είχε πει και ο AugustoBoal (2009)«όλοι είμαστε καλλιτέχνες. Κάνοντας θέατρο φωτίζουμε τη σκηνή της καθημερινής ζωής»
Ομάδα Πηλού
Σκοπός της ομάδας πηλού, είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και η διερεύνηση του πνευματικού ορίζοντα των μελών μέσω της τέχνης. Οι θεραπευμένοι δημιουργούν μέσα από την δική τους ιστορία, συνειδητοποιούν τις χρονικές στιγμές, το παρελθόν, το παρόν και καταφέρνουν να μιλούν για το μέλλον. Μέσω, των συμβόλων που αναπτύσσονται οι θεραπευμένοι προσπαθούν να επανατοποθετηθούν στο κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι. Οι ρίζες της κεραμικής τέχνης είναι βαθιές, η πρώτη επαφή με τον πηλό παραπέμπει στην παιδική ηλικία. Μέσα από τα έργα αποτυπώνεται η ψυχή και η προσωπικότητα του δημιουργού. Επιπλέον, η ομάδα πηλού ενισχύει το ψυχοθεραπευτικό έργο, καθώς κατά την διάρκεια της κατασκευής των έργων αναδύονται συναισθήματα τα οποία κάποιες φορές είναι δύσκολο να εκφραστούν λεκτικά. Αυτά τα συναισθήματα σχηματοποιούνται, εκφράζονται, εκτονώνονται μέσω της δημιουργίας και αποτελέσουν υλικό που μεταφέρεται στην ατομική ψυχοθεραπεία. Με το πέρασμα του χρόνου και με τις θεραπευτικές διεργασίες που επιτελούνται τόσο στο πλαίσιο, όσο και στις προσωπικές πορείες των θεραπευμένων, συντελείται σταδιακά μια μετάβαση προς πιο ελπιδοφόρες συναισθηματικές αναπαραστάσεις με τον πηλό. Οι ίδιο οι θεραπευόμενοι ανακαλύπτουν δεξιότητες, ταλέντα και αρχίζουν να αναγνωρίζουν και να συνειδητοποιούν την εξέλιξη τους.
Ομάδα Φωτογραφίας
Η τέχνη της φωτογραφίας διαπραγματεύεται το παρελθόν, το περασμένο, κάτι που έχει πεθάνει. Έτσι δημιουργούμε αναμνήσεις που θέλουμε να θυμόμαστε στο παρόν. Η φωτογραφική πράξη στο θεραπευτικό πλαίσιο βασίζεται στη συμβολοποίηση καθημερινών εικόνων, αναμνήσεων από τα παιδικά χρόνια, την γειτονιά, από τους φίλους ή τους συγγενείς με στόχο την νοηματοδότηση αυτών στο σήμερα και την σύνδεση με τη προσπάθεια θεραπείας , την αναζήτηση των λόγων και των αιτιών της εξάρτησης τους και τη ρήξη εντέλει με τις ουσίες. Ολοκληρώνοντας την πορεία τους τα μέλη κατά μεγάλο ποσοστό έχουν αλλάξει οπτική στο πως βλέπουν – παρατηρούν τον κόσμο και πως νιώθουν μέσα σ’αυτόν. Καταφέρνουν να κοιτούν ψηλά χαμογελώντας και δημιουργούν τις δικές τους συλλογές με αναμνήσεις από στιγμές με υπερηφάνεια.
Ομάδα Γυμναστικής
Η ομάδα περιλαμβάνει δραστηριότητες που αποσκοπούν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της υγείας, της ψυχικής διάθεσης και κυρίως της σχέσης του θεραπευόμενου με το σώμα του. Συνδέεται με τη δόμηση της προσωπικότητας, την ισχυροποίηση του ατόμου, την ομαδική συμπεριφορά και την κοινωνικοποίηση.
Ομάδα Έκφρασης
Στη κυρίως θεραπευτική φάση, οι θεραπευόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με πολλές αλλαγές και πρωτόγνωρες εμπειρίες, καλούνται να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους και με τους άλλους, να δομήσουν σχέσεις, να συμβιώσουν σε ένα χώρο καθημερινά. Έτσι η ομάδα έκφρασης παίρνει το χαρακτήρα της προσαρμογής σε αυτό που συμβαίνει μέσα τους και γύρω τους. Ανάλογα με την κατάσταση και την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο καθημερινό πρόγραμμα διαμορφώνεται και το περιεχόμενο της ομάδας, που μπορεί να κυμαίνεται από κάτι πιο ανάλαφρο, σαν παιχνίδι, μέχρι κάτι πιο βαθύ κι εξερευνητικό. Στόχος είναι μέσα από το συνδυασμό της εικόνας με τη μουσική και την κίνηση, κάθε θεραπευόμενος να μπορεί να δει πώς είναι ο ίδιος και η ομάδα του τη δεδομένη στιγμή, να μπορεί να εκφράσει συναισθήματα, που ενδεχομένως δεν μπορεί να εκφράσει με λέξεις, να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί με την ομάδα. Στο τέλος της ομάδας αφιερώνεται πάντα χρόνος για συζήτηση γύρω από τα έργα και το πώς αυτά μπορούν να συνδεθούν με την κατάσταση του καθενός και της ομάδας συνολικά. Στόχος δεν είναι η οποιαδήποτε είδους ερμηνεία, αλλά να αντλήσουν οι θεραπευόμενοι υλικό χρήσιμο για την ατομική και ομαδική τους ψυχοθεραπείας.
.
Ομάδα Μαγειρικής / Διατροφής
Η δραστηριότητα της μαγειρικής σχετίζεται με την θεραπεία απεξάρτησης στο βαθμό που προετοιμάζει τους εφήβους/νέους να αναλάβουν την αυτονόμησή τους. Οι θεραπευόμενοι μαθαίνουν να ετοιμάζουν το γεύμα τους με έναν τρόπο απλό, υγιεινό και οικονομικό. Ταυτόχρονα γίνεται ευαισθητοποίηση για τη διατροφή και τη σημασία που έχει στη γενικότερη φυσική κατάσταση και τη σύνδεση της με ψυχικούς παράγοντες. Οι θεραπευόμενοι καλούνται να οργανώνουν την καθημερινότητα τους συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα τους την προετοιμασία του γεύματος καθώς και όλη την επακόλουθη εργασία, γεγονός που τους εξοικειώνει με τη διαχείριση του χρόνου και του χώρου που έχουν στη διάθεση τους. Τα γεύματα είναι ομαδικά και αυτό τους φέρνει μπρος από τις ιδιαίτερες προτιμήσεις ή ανάγκες κάθε μέλους κι επομένως χρειάζεται να εντοπίσουν λύσεις προς την ικανοποίηση και τη φροντίδα όλων. Η μαγειρική διεγείρει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, χαλαρώνει και ξυπνά τις αισθήσεις. Η παρασκευή του φαγητού ενισχύει τα μέλη να έχουν έλεγχο του εαυτού τους και παράλληλα προωθεί τη συνεργασία και το σεβασμό στη συνύπαρξη με άλλα μέλη.
Ομάδα Ψυχαγωγίας & Ενημέρωσης
Είναι μια ομάδα που πραγματοποιείται εβδομαδιαία στο χώρο του Κέντρου Ημέρας του τμήματος Εφήβων – Νέων του 18 Άνω . Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2019 με σκοπό να υπάρχει ένας χώρος συζήτησης, ψυχαγωγίας ,ενημέρωσης άλλα και κοινωνικοποίησης των νέων του τμήματος. Κατά την διάρκεια των ομάδων γίνονται:
- Συζητήσεις που αφορούν κοινωνικά θέματα και ζητήματα που απασχολούν τους εφήβους .Σε αντιδιαστολή με το γενικότερο κοινωνικό κύμα απομόνωσης, αποξένωσης και έλλειψης ουσιαστικής επικοινωνίας, γίνονται αληθινές συζητήσεις που διαμορφώνουν ένα επικοινωνιακό ιστό, ο οποίος δεν εξαντλείται σε μια απλή μετάδοση πληροφοριών αλλά περικλείει ανθρωπιά, αξίες και συναισθήματα.
- Επισκέψεις σε μουσεία, πάρκα, χώρους αναψυχής, εκθέσεις, θέατρα και πολιτιστικές εκδηλώσεις .
- Ενημέρωση και κινητοποίησή όσο αναφορά εργασιακά θέματα και θέματα εκπαίδευσης.
Η ομάδα έχει σκοπό την ανάπτυξη ερεθισμάτων και την προετοιμασία των εφήβων για την ένταξη τους στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια για δημιουργία ερεθισμάτων ώστε να υπάρχει δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και την δημιουργία ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων. Τα μέλη, προσπαθώντας να επανενταχθούν κοινωνικά, αποκτούν ενδιαφέροντα και δραστηριότητες ψυχοεκπαιδευτικού χαρακτήρα, στα πλαίσια των οποίων συμπεριλαμβάνεται η επίσκεψη σε χώρους με πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον. Η εμπειρία μέσα από την λειτουργία της ομάδας μας έχει φανερώσει την αναγκαιότητα αυτού του είδους της κοινωνικοπολιτισμικής επανένταξης, δηλαδή την ένταξη στην κοινωνική πραγματικότητα και να καταφέρει να βρει τους τρόπους να ξεκουράζεται ψυχικά, να παίρνει δύναμη ώστε να μάχεται ατομικά και συλλογικά για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του.
Ομάδα Χειροτεχνίας: Η τέχνη του πλεξίματος
Τα οφέλη που αποκομίζει κανείς μέσα από την άσκηση της τέχνης τουπλεξίματος είναι πολλαπλά και ιδιαιτέρως σημαντικά. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί πως αποτελεί ένα ξεχωριστό μέσο για την έκφραση της δημιουργικότητας, αλλά και την καλλιέργεια της φαντασίας. Επιπρόσθετα, αποτελεί μια σημαντική άσκηση συγκέντρωσης και πειθαρχίας, «απαιτώντας» να επιδείξει κανείς ιδιαίτερη επιμονή και υπομονή, προκειμένου να φέρει εις πέρας ένα έργο. Όμως, κάποια από τα πλέον σημαντικά οφέλη που αποκομίζει κανείς, είναι η ίδια η χαλάρωση και η μείωση των επιπέδων του στρες, τα οποία επιτυγχάνονται μέσα από τις κατευναστικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις, κάνοντας πολλούς να συγκρίνουν το πλέξιμο με το διαλογισμό. Τέλος, η ικανοποίηση της δημιουργίας και της ολοκλήρωσης ενός έργου επιφέρει αισθήματα πληρότητας και χαράς, συντελώντας ταυτόχρονα και στην αύξηση της αυτοπεποίθησης.
Ομάδα Μουσικής
Οι ήχοι και αργότερα η μουσική είναι η πρώτη γλώσσα – έκφραση συναισθημάτων και ομαδικότητας της ανθρωπότητας από τότε που αυτή αρχίζει να υπάρχει. Στη θεραπεία, η μουσική όπως και η τέχνη αποτελούν σημαντικά στοιχεία του προγράμματος που βοηθούν στην δημιουργία της σχέσης με τον εαυτό και τον κόσμο. Με τη ομάδα αυτή επιδιώκουμε να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον θεραπευόμενο σε θέματα σχετικά με τη μουσική ώστε να μπουν οι πρώτες βάσεις για μια διαφορετική προσέγγιση σε μουσικά ακούσματα αλλά και να έρθουν σε επαφή με τα μουσικά όργανα.
Τομέας Οικογένειας Εφήβων και Νεαρών Ενηλίκων
Στο ΤΕΝ υποδεχόμαστε γονείς εφήβων σε διάφορες στιγμές ως προς τη σχέση των παιδιών τους με τη χρήση. Πραγματοποιείται συμβουλευτική γονέων και ανθρώπων του περιβάλλοντος.
Στόχος της θεραπευτικής παρέμβασης στην οικογένεια είναι η αποκατάσταση ουσιαστικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της στη βάση της κατανόησης, του διαλόγου και του αλληλοσεβασμού.
Μόνο η συνολική αλλαγή της στάσης της οικογένειας με την καλύτερη δυνατή οργάνωση της , μπορεί να εξασφαλίσει τους όρους αντιμετώπισης της χρήσης των εφήβων/νεαρών ενηλίκων. Η στιγμή που εμφανίζεται η εξάρτηση είναι μια στιγμή κρίσης για όλη την οικογένεια.
Οι γονείς καλούνται μέσω ατομικών συναντήσεων και ομάδα συμβουλευτικής γονέων να κατανοήσουν αυτή την κρίση με βάση τις δικές τους εμπειρίες και σε συνεργασία με τους θεραπευτές να αναζητήσουν λύσεις.
Θα μας βρείτε στο Συμβουλευτικό Σταθμό του Τ.Ε.Ν
Μαραθωνοδρόμου 21, Παλαιό Ψυχικό (ισόγειο)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2106745315
Email: ten.kentro.imeras@gmail.com
Μαρτυρίες Θεραπευόμενων
«Το Τμήμα Εφήβων Νέων είναι ένας χώρος που με έχει βοηθήσει όχι μόνο στην απεξάρτηση ναρκωτικών αλλά και στη ψυχολογία μου. ¨Όταν πρωτοήρθα ένιωθα λες και ήμουν σε ένα αδιέξοδο, σιγά σιγά όμως ένιωσα άνετα και κατάφερα να ανοιχτώ και να αλλάξω κάπως τον τρόπο σκέψης μου, κάτι το οποίο με έκανε να αντιμετωπίσω διαφορετικά την απαισιοδοξία μου. Ο καθένας ζει τη θεραπευτική διαδικασία διαφορετικά , όταν το συνειδητοποίησα αυτό αντί να αφήνω τα εμπόδια που είχα να αντιμετωπίσω, να με κατακλύζουν στις σκέψεις μου και να τα παρατάω, ένιωθα κάθε φορά όλο και πιο δυνατή. Ενώ στην αρχή ήμουν πάρα πολύ σκεπτική διότι είχα την εντύπωση ότι όλο αυτό δεν είχε νόημα και δε θα με βοηθούσε , τώρα η ίδια στον εαυτό μου έχω καταλάβει πως έχω κάνει αρκετή πρόοδο. Αν με ρώταγε κάποιος τώρα , θα έλεγα ότι τελικά, άξιζε να έρθω εδώ και να καταβάλω όση προσπάθεια μπορώ επειδή θεωρώ ότι η θεραπεία μου εδώ με βοηθάει πολύ να βρω το νόημα και τη κατεύθυνση που είχα χάσει από τη ζωή μου. Τέλος, είμαι ευγνώμον για τους θεραπευτές και τους θεραπευόμενους που γνώρισα εδώ στο πρόγραμμα γιατί ο καθένας με έχει βοηθήσει με τον δικό του τρόπο, καμιά φορά , ακόμα και λόγια ή πράξεις που εκείνη την ώρα φαίνονται αυτονόητα ή περιττά μου δίνουν κίνητρο να συνεχίσω….»
19 ετών, μέλος που βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της ψυχικής απεξάρτησης στο Κέντρο Ημέρας
«Confessions»
“Nothing can describe
The crimes I committed against my mind
No one can see
What I did to you or me
Every breath hurts
(And every step hurts) X10”
21 ετών, μέλος που βρίσκεται στη διαδικασία της ψυχολογικής απεξάρτησης στο Κέντρο Ημέρας
Συχνές Ερωτήσεις
Τμήμα Εφήβων και Νεαρών
Πόσο διαρκεί το πρόγραμμα;
Η θεραπευτική παρέμβαση είναι χρονικά εξατομικευμένη. Ωστόσο κατά μέσον όρο διαρκεί περίπου ένα έτος.
Πώς μπορώ να μπω στο πρόγραμμα;
Το αίτημα για βοήθεια μπορεί να γίνει τηλεφωνικά στο 2103638833. Η διαδικασία ένταξης περιλαμβάνει κάποιες προκαταρκτικές συνεντεύξεις που σαν σκοπό έχουν να αξιολογηθεί το αίτημα και η γενικότερη ψυχοσωματική κατάσταση του νέου και περιλαμβάνει και ψυχιατρική φροντίδα.
Είναι το πρόγραμμα αυτό για εμένα αν πίνω μόνο αλκοόλ;
Εξαιρούνται οι έφηβοι /νέοι που καταναλώνουν αποκλειστικά αλκοόλ.
Μπορεί κανείς να μπει στο πρόγραμμα παρά τη θέληση του;
Κάθε έφηβος ή νέος που απευθύνεται στο Τμήμα Εφήβων και Νέων εντάσσεται εθελοντικά στο θεραπευτικό πλαίσιο.
Μέχρι ποια ηλικία δέχεστε στο πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα δέχεται εφήβους και νεαρούς ενήλικες έως 22 ετών που έχουν εμπλακεί σε συμπεριφορές χρήσης παράνομων ή και νόμιμων ουσιών και οι οποίοι συχνά εμφανίζουν ήδη σωματική και ψυχική εξάρτηση.
Ποιος είναι ο σκοπός του προγράμματος;
Ο σκοπός είναι να δοθεί στους εφήβους και νέους χώρος και χρόνος να μιλήσουν για το πώς αισθάνονται και να σκεφθούν πάνω στα ζητήματα της χρήσης. Επιπλέον, αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους γονείς ή /και άλλους ανθρώπους του περιβάλλοντος να διαχειριστούν τις δυσκολίες που προκύπτουν στις σχέσεις και στην επικοινωνία με τους εφήβους και νέους.
Πώς παρεμβαίνουμε;
Το βασικό μοντέλο απεξάρτησης βασίζεται κυρίως στη ψυχοθεραπεία, ατομική και ομαδική αλλά και στην επεξεργασία της σχέσης με το σώμα σε παράλληλες ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες ή θεραπευτικές παρεμβάσεις μέσω τέχνης
Ποια είναι η θεραπευτική ομάδα στο Τ.Ε.Ν;
Το προσωπικό της Μονάδας απαρτίζεται από Ψυχολόγους-Ψυχοθεραπευτές, Κλινικούς Κοινωνικούς Λειτουργούς, Κοινωνιολόγο, Γυμναστή και Ειδικούς Θεραπευτές
Ποιες είναι οι ώρες παρακολούθησης του καθημερινού προγράμματος και πού πραγματοποιείται;
Το ημερήσιο θεραπευτικό πρόγραμμα λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή στο Κέντρο Ημέρας.Απαιτείται καθημερινά η παρουσία του θεραπευόμενου από τις 10.30π.μ έως τις 3.30μ.μ και η υποχρεωτική συμμετοχή τους στο σύνολο των θεραπευτικών διαδικασιών του προγράμματος.
Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας του ειδικά διαμορφωμένου προγράμματος για μαθητές και πού πραγματοποιείται;
Το πρόγραμμα μαθητών λειτουργεί 2 απογεύματα την εβδομάδα στο Κέντρο Ημέρας. Οι μαθητές υποχρεούνται να δεσμευτούν σε μια ατομική παρακολούθηση από Ψυχολόγο με συχνότητα 1/εβδομάδα παράλληλα με την υποχρεωτική συμμετοχή τους σε μια ομαδική θεραπευτική διαδικασία (1/εβδομάδα) καθώς και εβδομαδιαίο τοξικολογικό έλεγχο.
Υπάρχει συνεργασία με την οικογένεια;
Η συνεργασία με του γονείς των εφήβων/νεαρών που εντάσσονται στο πρόγραμμα κρίνεται απαραίτητη. Όπου αυτό αξιολογηθεί ότι δεν είναι εφικτό μπορεί να υπάρξει συνεργασία με άλλα πρόσωπα του ευρύτερου οικογενειακού ή κοινωνικού περιβάλλοντος.
Μπορεί να με παρακολουθεί ο ψυχίατρος του προγράμματος αλλά να μην είμαι στο πρόγραμμα;
Ο Ψυχίατρος του προγράμματος δεν αναλαμβάνει την παρακολούθηση θεραπευόμενων που δεν είναι ενταγμένοι στο θεραπευτικό πρόγραμμα.